2013-05-16 19:38:21• hírek • Kocsis Zoltán

Már a műemléképületek felújítására is kötelezhet a polgármesteri hivatal!

Pannónia-hotel, a posta főépülete - és még sorolhatnánk – mind olyan műemléképület, amely gyalázatos állapotban van Szatmárnémetiben. A május elején megjelent törvénymódosítás következtében immár ezen épületek felújítására is felszólíthat a polgármesteri hivatal. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a probléma meg is oldódik!

A törvényhozás 2011-ben fogadta el azt a törvényt, amely kimondja: a polgármesteri hivataloknak számba kell venniük azokat az épületeket, amelyek homlokzata rontja a település képét vagy veszélyt jelent a járókelőkre, majd tulajdonosaikat fel kell szólítania ezek rehabilitálására. Csakhogy az akkori törvény nem terjedt ki a műemléképületekre. Ezt módosítja a jelenlegi határozat, amely május 8-án jelent meg a hivatalos közlönyben.

„A 153-as törvény, eddig, érthetetlen okok miatt, éppen a mûemléképületeket hagyta ki a felújítási kötelezettségek szabályozása alól. A mostani módosítások ezt a hiányt korrigálják", reagált a változásra Maskulik Csaba, a Szatmárnémeti Városi Tanács RMDSZ-frakciójának elnöke.

A probléma viszont az, hogy ettől a rendelettől még senki sem fogja felújítani a Pannónia hotelt vagy a posta főépületét. Mert a tulajdonos bármikor hivatkozhat az örökké kéznél lévő kifogásra, a pénz hiányára. Erre az esetre a törvény előírja, hogy a polgármesteri hivatalnak saját forrásaiból finanszíroznia kell a rehabilitálást, ennek értéke pedig mint a tulajdonos az önkormányzat felé fennálló tartozás szerepel majd.

Szatmárnémeti eseténél maradva azonban az idei költségvetés kevesebb, mint hét millió lejt írt elő beruházásokra, szemben a tavalyi 46 millió lejjel. Magyarán, ebből a pénzből vajmi kevés jutna műemléképületek felújítására. „Ez a törvény olyan, hogy adtam is valamit, meg nem is", fogalmazta meg a helyzet visszásságát Nits János városi tanácsos.

Jól példázza a helyzetet, hogy a városi tanács még 2011-ben határozott két épület, a PSD-székház és az ún. Fehér Ház rehabilitálásáról. Előző munkálatai el is kezdődtek, értelemszerűen az új városvezetés is folytatta (idén nyáron kell elkészülnie). A Fehér Ház viszont immár kikerült a prioritások közül. Pedig mindkét esetben a polgármesteri hivatal tulajdonrésszel rendelkezik az ingatlanban.

Az Nemzeti Örökségvédelmi Intézet Szatmárnémetiben 38 műemléképületet tart számon. Ezek közül a legrégebbiek közé tartozik a Római Katolikus Székesegyház, amelynek építése 1786-ban kezdődött; a Láncos templom, amelynek építése 1788-ban kezdődött (a legidősebb ortodox templom, amely a listán szerepel, az az Adormirea Maicii Domnului, amelyet 1935-be építettek) valamint a Vécsey ház barokk szárnya, amely 1798-ból származik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: